Elements: The Awakening

Här presenterar NetEnt en videoslot med ett sällan skådat tema! Glöm mytologiska personligheter eller actionfyllda filmspel, Elements: The Awakening tar dig tillbaks till skolbänken på ett helt nytt sätt! Ja, för knappast är det den vanliga skolan vi menar med läxor och trista lärare. Nej, vi befinner oss fortfarande i spelets värld där plötsligt fysik och kemi blivit underhållning. Det är det svenska spelföretaget NetEnt som ligger bakom utvecklingen av denna videoslot och det är egentligen ingen som är särskilt förvånad. Speljättarna har här utvecklat en helt ny typ av slot i syfte att skapa underhållning på en djupare nivå. Och det är förmodligen just detta som skiljer spelet ifrån andra och gör att det sticker ut i mängden.

När Elements: The Awakening lanserades år 2012 fick den väldigt gott omdöme, framförallt för sina snygga animationer och nästan suggestiva spelkraft. Den väckte uppmärksamhet redan genom sitt namn, som låter som en titel till en stor Hollywood film. Spelet fick ta emot mycket lovord, bland annat har det sagts att detta är ett idealverk som fler spelutvecklare borde ta efter. Om huruvida så är fallet kanske inte är lika intressant för spelaren som det är för recensenter och betygsättare. Bästa sättet att ta reda på om slotten håller den höga nivån den sägs göra är att testa den och därefter skapa din egen uppfattning. Vidare i den här recensionen kommer du kunna läsa om vinster och bonusfunktioner liksom vilka starka sidor spelet har. Häng med!

Vinstlinjer och insatser

Trots att det är mycket med just Elements som sticker ut från mängden är spelet traditionellt utformat som en klassisk femhjulsslot. Förutom fem hjul har den också tre rader och totalt 20 stycken vinstlinjer. Linjerna är inte justerbara, däremot kan du som spelare välja hur många linjer du önskar spela på. Myntvärdet justeras av spelaren och varierar från 10 öre till 5 kronor. Den lägsta möjliga insatsen för spelet är 0,20 euro med en högsta insats på hela 100 euro. Som vanligt väljer spelaren själv hur mycket den vill spela för och kan välja att spela både med små och stora satsningar. Det gör också att spelet blir flexibelt och passar de flesta typer av spelare.

Tema och grafik

Vad är det då som gör spelet så unikt? Framförallt är det dess utseende och grafik. Temat skildrar jordens födelse och hur mänskligt liv uppkom. Framförallt är det symbolerna för våra fyra element: jord, luft, eld och vatten som det fokuseras på. Symbolerna för dessa element återfinns i två former, en elementär och en konkret mer varelseliknande form. Grafiken är riktigt snygg och välgjord, och det finns en tydlig känsla av 3D i själva animeringen. Bakom spelhjulen återfinns ett landskap där elementen finns representerade som sjöar, vulkaner, berg och vind. Ljuden som spelas i bakgrunden flyter samman med temat och skapar en helhet. Spelet får verkligen högsta betyg när det kommer till såväl grafik som tema.

Bonusfunktioner i spelet

Det finns fyra olika bonusrundor kopplade till free spins samt de vanliga symbolerna med olika valörer och wilds. Det finns en specialsymbol i själva grundspelet men desto fler andra funktioner i free spins-läget. Bland annat är det där Avalanche-funktionen går att hitta. Denna funktion sätter igång automatiskt efter att en vinst skett. Ett regn av nya symboler droppar ned över spelplanen och chansen till både vinnande kombinationer och fler gratissnurr är stor. Som nämnts tidigare har spelet en bonusrunda för varje element och dessa är knutna till Avalanche- samt Avalanche-meter-funktionen på så sätt att de utlöses vid specifika kombinationer. Det är framförallt under free spins som de högsta vinsterna går att kamma hem, vilket är något spelaren kan lägga på minnet.

Positivt med slotten

Slotten har ett annat djup än många andra spel, vilket gör att den blir både intressant och rolig att spela på. Den fantastiska grafiken och de snygga animationerna lyfter slotten till en helt ny nivå. Spelet är relativt enkelt att förstå och passar därför de flesta spelare. Temat är verkligen annorlunda och slotten har även helt okej vinstchanser.

Negativt med slotten

Slottens RTP hade kunnat vara högre än nuvarande på 96 %. Den saknar en progressiv jackpott, något som vanligtvis lockar många spelare och för den som inte är sugen på att återvända till skolbänken bör testa något annat.

Sammanfattning

När Elements: The Awakening lanserades 2012 var det många som sade att Microgaming hade överträffat sig själva och att ett nytt spelideal hade uppnåtts. Detta är åsikter som fortfarande håller i sig trots att det gått sex år sedan lanseringen. Detta spel har blivit många spelares favoritslot och slotten lockar till sig nya spelare dagligen. I kombination med riktigt grym grafik, bra ljud och snygga symboler är spelet estetiskt tilltalande på flera nivåer. Även om RTP:n hade önskats vara något högre är det fortfarande möjligt att få en hel del vinster. Den som önskar ett djupare tema av det mer upplysande slaget kommer definitivt att tycka om Elements: The Awakening. Vi rekommenderar varmt att testa denna slot redan idag!